Aktualny motyw: Kuchnia w wersji lux

Mecenas motywu

Przystań Nowa Fala – nadmorski klimat w centrum stolicy

Nowa Fala na Bulwarach Wiślanych to koncepcja adaptacji barki rzecznej, łącząca w sobie atmosferę przystani, letniego baru i wakacyjnego entourage’u. Dzięki takim miejscom możemy poczuć nadmorską atmosferę w samym sercu Warszawy.

Wakacyjne inspiracje

Komunikacja z brzegiem odbywa się z wykorzystaniem dwóch trapów. Krótszy, łączy pokład główny z dolnym poziomem nabrzeża, a dłuższy, o długości około 14 metrów, scala górną kondygnację z wysokim brzegiem bulwaru.

Głównym zadaniem projektu, powierzonego pracowni Five Cell, było wykreowanie klimatu  miejsca, w którym bez opuszczania miasta można byłoby „przemieścić” się w wakacyjne ciepłe nadmorskie rejony południowej Europy. Zaproponowane rozwiązanie oddaje też hołd Wiśle poprzez kojarzące się z rzeką odcienie błękitu i turkusu oraz determinujący całość kompozycji, motyw mozaiki z nawiązaniem do barw i symboliki płynącej wody.

Ciekawym aspektem Nowej Fali jest także różnorodność kolorystyczna wybarwianego drewna.

Przystań Nowa Fala na Wiśle od Five Cell wnętrzebaru na barce wysokie drewniane krzesła z niebieskim siedziskiem

Na dolnym pokładzie, znajdującym się w strefie wejściowej, znajdziemy stanowisko recepcyjne do sprzedaży biletów na rejsy. Drewniany kontuar z podświetlanym frontem wykonanym z kantówek, ustawiony jest na tle ściennej grafiki, która maskuje wejście do ogólnodostępnej toalety. Przy ladzie znajduje się poczekalnia dla pasażerów, gdzie przewidziano strefę wysokich siedzisk, która przenika się z przytulną, ale przestronną i oszkloną przestrzenią, która prowadzi poprzez salę główną do dwóch barów z teakowymi blatami.

Bar „niebieski”, z frontem kojarzącym się z kubistyczną kompozycją, to królestwo win serwowanych wraz z przekąskami, natomiast w barze „żółtym” serwowane są koktajle i napoje. Za ladą, w widocznym miejscu, umieszczono ścienne krany do nalewania piwa, które są połączone bezpośrednio instalacją z wydzieloną chłodnią.

Przystań Nowa Fala na Wiśle od Five Cell drewniane stoliki z drewnianymi krzesłąmi

Salę zdobi podwieszona struktura z delikatnymi akcentami kolorystycznymi, wykonanymi z bejcowanego drewna, wśród których ukryto główne oświetlenie o regulowanym natężeniu. Instalacje sufitowe zostały pomalowane na neutralny kolor, aby stworzyć jednolite tło. Charakter wnętrza dopełnia roślinność zwisająca z sufitu, gliniane doniczki oraz drewniane krzesła o różnej formie i wybarwieniu. Modułowe stoliki pozwalają na elastyczne dopasowanie przestrzeni do potrzeb i warunków. W słoneczne dni można w pełni wykorzystać potencjał barki, zbliżając się do natury poprzez rozsunięcie witryn i otwarcie sali barowej na rzekę i Bulwary Wiślane.

Widok na Wisłę

Górny pokład to rozległy taras widokowy o powierzchni 250 m2 z czarującą panoramą miasta i drugiego brzegu Wisły. Uwagę spacerowiczów przyciąga również eliptyczny bar o obwodzie 20 metrów bieżących. Bar wykonany jest w podkonstrukcji z profili stalowych, przykrytych malowaną blachą trapezową. Blat wykonano ze sklejki, zabezpieczonej odpowiednim lakierem. Wokół ustawiono hokery.

Krany do piwa znajdujące się w centralnej części baru, połączone są z chłodnią specjalną instalacją, tym razem prowadzoną pod posadzką. Podczas zmiennej pogody bar chronią rozsuwane markizy.

Przystań Nowa Fala na Wiśle od Five Cell widok z za na stoły i krzesła

Dzięki różnorodności, każdy gość znajdzie miejsce dla siebie.

Wielkomiejski relaks

Na górnym poziomie możemy natknąć się na różne formy siedzisk. Wokół komina, przy schodach służących do komunikacji między pokładami, rozlokowano wysokie hokery, w części środkowej dekoracyjne fotele z gęstej plecionki, zaś po bokach drewniane, ażurowe komplety ogrodowe dla czterech osób. Kompozycję uzupełniają wygodne modułowe, tapicerowane kanapy na rufie.

Dzięki takiej różnorodności, każdy gość znajdzie miejsce dla siebie – zarówno na romantyczne spotkanie we dwoje, jak i na biesiadowanie z przyjaciółmi lub indywidualny relaks. Wieczorem taras rozświetlają klimatyczne girlandy, a liczne podświetlenia baru sprawiają, że staje się widoczny także z odległych miejsc.

Przystań Nowa Fala na Wiśle od Five Cell górny pokład z metalowym stelażem i i owalnym niebieskim barem

Dodatkowe atrakcje

Bogata oferta Nowej Fali, która obejmuje także inspirujące wydarzenia artystyczne, kulturalne, edukacyjne, a nawet sportowe przybliża rzekę mieszkańcom stolicy, wpisując się w ogólną koncepcję zmiany charakteru jej nadbrzeżnych rejonów i odwrócenia miasta ku Wiśle.

Przystań Nowa Fala na Wiśle od Five Cell niebieskie krzesła z plastikowych pasków na górnym pokładzie na tle widoku na Wisłę Przystań Nowa Fala na Wiśle od Five Cell widok na barkę z pomostu na tle drugiego brzegu rzeki

Przystań Nowa Fala harmonijnie wpisuje się w nadrzeczny krajobraz Bulwarów Wiślanych. Spójna kolorystyka, jak i konsekwentne zróżnicowanie w doborze materiałów, nadaje projektowi unikalny charakter. Estetyka Nowej Fali przypadnie do gustu osobom, które choć na chwilę chcą oderwać się od wielkomiejskiego zgiełku w miejscu, które na myśl przywodzi egzotyczne, letnie kierunki.

Fot. i oprac. na podst.:
mat. prasowe Five Cell Architects