Znamy się na dobrym wnętrzu: wrocławski lokal do zadań specjalnych

Bogna Kawa z biura projektowego Znamy się otworzyła przed nami drzwi nietuzinkowego lokalu użytkowego. W industrialnym, minimalistycznym wnętrzu królują: biel, drewno i prostota, a czerwień cegły przełamuje intensywna żółć meblarskich dodatków.

duży zegar w pomieszczeniu z czerwonej kostki

konspekt lokalu użytkowego

bar w kolorze żółtym w pomieszczeniu z białymi ścianami i kostką

Jeśli jeszcze nie widzieliście ekspozycji kultowych wrocławskich neonów na podwórku przy ul. Ruskiej 46, to musicie się tam koniecznie pojawić! Tym bardziej teraz, gdy na dziedzińcu działa już lokal Recepcja – z entuzjazmem zaprasza Bogna Kawa. Już sama lokalizacja tego miejsca narzuca postawę przełamywania wszelkich schematów. To podwórko we Wrocławiu jest bazą dla spotkań ludzi aktywnych społeczne, zainteresowanych kulturą i designem.

Jest to nowe miejsce na kulturalnej mapie Wrocławia, którego gospodarzem jest Strefa Kultury Wrocław. Zaprojektowane wnętrze nosi nazwę Recepcja nieprzypadkowo. Wiodącą funkcją lokalu jest wymiana informacji. To właśnie tutaj będzie można dowiedzieć się o nadchodzących, ciekawych wydarzeniach w mieście, usłyszeć o działalności organizacji zrzeszonych w podwórku czy wziąć udział w prowadzonych tu warsztatach i spotkaniach. Wieloznaczność nazwy odpowiada zatem multifunkcyjności lokalu, do którego wejść może każdy zainteresowany aktywną działalnością w mieście. Jak zatem wygląda on od środka?

duża wygodna żółta kanapa w z czterema roślinami

bar z drewnianą ścianą z dużym zegarem

drewniane stoliki z jasnymi krzesłami z żółtymi siedziskami

Przestrzeń tę można podzielić na pięć funkcji, które zostały czytelnie zaznaczone w lokalu. Główna strefa to recepcja pełniąca funkcję informacyjną. Następnie wyłania się strefa warsztatowa wykorzystywana na różnego rodzaju wydarzenia kulturalne, wykłady, a także na indywidualne spotkania grupowe i burze mózgów – Bogna Kawa prezentuje funkcjonalność lokalu. W projekcie nie ma przypadkowości, a każda strefa współgra z pozostałymi, tworząc ergonomiczną, przemyślaną całość. Dodatkowo, pojawia się tu również strefa baru i część wypoczynkowa, dzięki której wieczorami Recepcja zaprasza gości dziedzińca do swojego wnętrza. Nie pominięto zatem najbardziej jak się zdaje prozaicznej funkcji, która zatrzymuje klientów na dłużej w tym nietuzinkowym wnętrzu, które poprzez swoją aranżację otwiera się na podwórko, wtapiając się w jego klimat i przesiąkając nim.

pomarańczowe krzesło przy zielonych roślinach we wnętrzu z cegły

biały zegar z czarnymi wskazówkami na drewnianych panelach

wnętrze baru z cegły

Wnętrze zaprojektowane zostało w charakterystycznych kolorach, które wraz z ceglanymi ścianami i bujną roślinnością nawiązują do charakteru podwórka. Korzystać z tej przestrzeni może każdy. Jest to miejsce, które zaprasza wszystkich do czynnego zaangażowania w życie podwórka przy ul. Ruskiej 46 jak i całego miasta – podkreśla Kawa.

Lokal Recepcja powstał na miejscu nieistniejącej już klubokawiarni. Za odnowienie oraz przygotowanie odpowiedniej infrastruktury odpowiadał inwestor, spółka Wrocławska Rewitalizacja. Natomiast stroną merytoryczną i organizowaniem wydarzeń zajmuje się, wspomniana już wcześniej Strefa Kultury Wrocław, której koordynatorkami są Romana Roszak i Katarzyna Zielińska. Warto tutaj zajrzeć, aby poczuć atmosferę miasta i awangardowego wnętrza.

żółty stół z dużą szybą i krzesłami barowymi

stolik w surowym lokalu

okrągłe pufy z dużą ilością roślin

Fot. i oprac. na podstawie:
mat. prasowe Znamy się